Domáce pečené pirohy s kapustou

Domáce pečené pirohy s kapustou sú oslavou tradičnej kuchyne, ktorá si našla miesto v srdciach mnohých generácií. Tento recept je ukážkou jednoduchej, no pritom úžasne chutnej kuchyne, ktorá vychádza zo starých rodinných tradícií. Krehké cesto a jemne dusená kapustová plnka dodávajú pirohom autentickú chuť domova. Ich príprava nie je len o varení – je to aj o prenášaní tradícií, spomienkach a vôni, ktorá zaplní celý dom. Pirohy majú bohatú históriu, ktorá sa datuje až do stredoveku, a ich pôvod je spojený s viacerými kultúrami v Európe, najmä v strednej a východnej časti kontinentu. Deň pirohov je stanovený na 8. októbra. Pirohy, ako ich poznáme dnes, sú vo všeobecnosti plnené cesto, ktoré môže byť varené alebo pečené, a ich náplň sa môže líšiť v závislosti od regiónu a kultúrnych tradícií.

  • Čas prípravy: 120 minút
pečené pirohy s kapustou

Ingrediencie (4 porcie):

  • • 1kg zemiakov
  • • 150g hladkej múky
  • • 150g polohrubej múky
  • • 300g kyslej kapusty
  • • 125-200g masla
  • • soľ

Postup:

Na pracovnej doske nechaj vychladnúť uvarené a podusené zemiaky.

dusené zemiaky

Pridaj hladkú aj polohrubú múku, soľ a ručne vypracuj kompaktné cesto. Množstvo múky sa môže mierne líšiť v závislosti od typu zemiakov. Ak sú vodnatejšie, budú si pýtať viac múky.

zemiakové cesto na pirohy

Rozdeľ cesto na dve časti, inak sa ti nezmestí na pracovnú dosku. Cesto na pracovnej doske rozvaľkaj na hrúbku cca pol centimetra.

rozvaľkané cesto na pirohy

Cesto si rozrež na štvorčeky cca 5 x 5 cm (alebo podľa toho, aké veľké pirohy chceš). Kyslú kapustu si opraž na olivovom oleji cca 10 min a nechaj vychladnúť. Do stredu každého štvorčeka daj trošku pripravenej kyslej kapusty. Spoj protiľahlé rohy, prstami pritlač a podobne do tvaru trojuholníka pirôžtek popritláčaj po oboch stranách.

cesto na pirohy s kyslou kapustou

Pečenie:

Pirohy ukladaj hneď na suchý a múkou poprášený plech tak, aby sa ti pri pečení nelepili k sebe. Keď máš plný plech, daj takto piecť pirohy na 200°C na cca 10-15minút (podľa toho ako veľmi ich chceš pripiecť).

kapustové pirohy na plechu

Čas pečenia sa môže líšiť, preto si pirohy kontroluj. Ak sú zo spodnej strany už pekne pripečené (ako na fotke), pootáčaj ich, aby sa opiekli aj z druhej strany. Teraz sa už budú piecť rýchlejšie (cca 5-7minút).

pečené kapustové pirohy na plechu

Po vybratí z rúry ich vysyp do misku a misku zakry. Postupne takto pridávaj všetky pirohy a misku vždy zakrývaj, nech ti nechladnú. Mali by ti takto vyjsť 4 štandardné plechy. Ak máš v miske všetky pirohy, prelej ich vriacou vodou a rýchlo sceď. Polej prepraženým maslom, dosoľ a môžeš podávať. Dobrú chuť!

pečené kapustové pirohy v miske

Na Slovensku sa pirohy stali symbolom domácej pohostinnosti a rodinných stretnutí. Často sa pripravujú na špeciálne príležitosti ako Vianoce, Veľká noc alebo svadby. Pirohy sa často spájajú so spomienkami na staršie generácie, ktoré si tradične dávali záležať na tom, aby jedlo malo svoj pôvod v domácich surovinách a bolo pripravené s láskou a starostlivosťou.

Domáce pečené pirohy s kapustou nie sú len pokrmom, ale aj dôkazom toho, že tradičné recepty si vždy nájdu miesto v modernej kuchyni. Vychutnajte si ich pri slávnostnom stole alebo počas bežného dňa – vždy prinesú teplo a chuť domova. Tento jednoduchý, no srdcu blízky recept je skvelou pripomienkou, že to najlepšie pochádza z tradície a lásky k domácemu vareniu.

Nezabudni sledovať aj môj blog, kde sa dozvieš ďalšie skvelé recepty, tipy a triky na pečenie a zdobenie medovníkov.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

error: Obsah je chránený !!