Váš košík je momentálne prázdny!
Domáce šišky – fotorecept
Sú dni, keď sa človeku žiada trochu nostalgie a vône domova – a práve domáce šišky sú ideálnou voľbou. Tieto mäkké, zlatohnedé dobroty nás prenesú späť do detstva, keď sa po kuchyni šírila vôňa čerstvo vyprážaných šišiek, posypaných práškovým cukrom alebo plnených obľúbeným džemom. V tomto fotorecepte ti krok za krokom ukážeme, ako si ich jednoducho pripraviť aj doma. Pridaj sa a zisti, prečo sú tieto domáce šišky tak obľúbené, či už ako sladké raňajky alebo popoludňajší dezert ku káve. Poď sa s nami ponoriť do tajov dokonalých šišiek – jednoduché suroviny, láska k pečeniu a výsledok, ktorý stojí za to.
Čas prípravy: 30 minút

Ingrediencie:
- • 500 g polohrubej múky
- • 250 ml vlažného mlieka
- • 50 g palmarinu/maslo/tuk
- • 50 g kryštálového cukru
- • 100 – 150g práškového cukru
- • 1 balíček sušeného droždia (alebo 20 g čerstvého)
- • 1 vajce
- • štipka soli
- • olej na vyprážanie
- • 1/2dcl rumu
Postup:
Príprava cesta: V mise zmiešaj droždie, 1/2dcl mlieka, čajovú lyžičku cukru a čajovú lyžičku múky. Prikry utierkou a nechaj podkysnúť na teplom mieste cca 10-15min. Po tom doplň múku, droždie, kryštálový cukor a štipku soli. Pridaj vajce, zvyšné mlieko, palmarin (môžeš aj maslo alebo Heru – ja dávam palmarin) a rum. Všetko dobre premiešaj a ručne vypracuj hladké cesto. Cesto znovu prikry utierkou a nechaj na teplom mieste kysnúť asi 45-60min, kým zdvojnásobí svoj objem.

Tvarovanie šišiek: Po vykysnutí cesto rozvaľkaj na hrúbku asi 1-1,5 cm. Pohárom alebo formičkou vykrajuj kolieska. Do stredu každého kolieska urob malú dierku (môžeš použiť menší pohárik alebo prst).

Vyprážanie: V hlbšej panvici alebo hrnci zohrej olej na teplotu okolo 170-180 °C. Šišky vyprážaj z oboch strán dozlatista. Trvá to asi 2-3 minúty z každej strany.

Odstránenie prebytočného oleja: Hotové šišky prelož na papierové utierky, aby si odstránil prebytočný olej.

Šišky môžeš obaliť v práškovom cukre a na koniec dozdobiť džemom, čokoládovou polevou či marmeládou.
Príprava domácich šišiek nie je len o samotnom pečení – je to aj o radosti z vytvárania niečoho výnimočného pre seba a svojich blízkych. Verím, že tento jednoduchý fotorecept ti pomohol odhaliť všetky potrebné kroky k tomu, aby si si doma vytvoril šišky presne podľa svojej chuti. Skús ich pripraviť na rodinné stretnutia, či len tak pre seba, keď máš chuť na niečo sladké. Tieto šišky ťa určite nesklamú a pridajú sa do zoznamu tvojich obľúbených domácich receptov. Tak smelo do toho, domáce šišky čakajú!
Nezabudni sledovať môj blog, kde sa dozvieš ďalšie skvelé recepty, tipy a triky na pečenie a zdobenie medovníkov.
Pridaj komentár