Jablká v župane: Jednoduchý dezert, ktorý vždy očarí

Jablká v župane sú dokonalým spojením tradičného dezertu a modernej jednoduchosti. Tento klasický recept prináša vôňu domova – šťavnaté jablká pečené v jemnom lístkovom ceste, s medovým závojom, škoricou a chrumkavými orechmi. Každé sústo je lahodným spojením sladkosti, korenistej arómy a krehkého cesta. Ak hľadáš dezert, ktorý je rýchly, jednoduchý a zároveň pôsobí ako kulinársky skvost, jablká v župane sú tým pravým.

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia: 30 minút
jablká v župane

Ingrediencie (4 porcie):

  • • 4 celé väčšie jablká
  • • 1ks lístkové cesto
  • • 1 PL medu
  • • 4 ČL mletých orechov
  • • škorica (škoricový cukor)
  • • práškový cukor

Postup:

Umytým jablkám odrež vrchnú časť ako je stopka a opatrne vyber vnútro. Rob to veľmi opatrne, jablká sú krehké a ľahko sa zlomia alebo prasknú. Použi čajovú lyžičku alebo malú naberačku na zmrzlinu. Okraj nechaj hrubší, aby jablko neprasklo. Vyhoď len časť s jadierkami, dužinu budeš potrebovať.

Vydlabané jablko pripravené na plnenie

Rozvaľkaj si lístkové cesto na hrúbku pár milimetrov. V tomto recepte používam mrazené lístkové cesto rozdelené na kúsky, len ich rovno rozvaľkám. Jablko polož do stredu a smerom od neho k okraju rozrež cesto na plátky široké 5-6 cm. Postupne takto do cesta zabaľ všetky jablká.

jablká obalené v lístkovom ceste

Dužinu z jabĺk opeč na panvici, pridaj med a škoricový cukor (tu môžeš pridať aj napríklad orechy, hrozienka alebo všetko čo uznáš za vhodné).

dužina z jabĺk opečená s medom a škoricovým cukrom

Takto opečené vnútro vlož znovu do jabĺk, môžeš ešte posypať mletými orechmi. Lístkové cesto potri rozmiešaným vajíčkom.

plnené jablká v lístkovom ceste

Takto pripravené jabĺčka daj zapiecť na 30 minút na 200°C. Po vybratí z rúry posyp práškovým cukrom, pekne sa Ti na nich roztopí. Pre ešte lepšiu chuť ich posyp už na tanieri, keď trochu vychladnú.

jablko v župane s kávou

Nech už pripravuješ tento dezert na slávnostnú príležitosť alebo ako rýchlu pochúťku pre rodinu, jablká v župane nikdy nesklamú. Vôňa pečeného cesta, medu a škorice naplní domov príjemnou atmosférou a dodá pocit pohody. Prekvap svojich blízkych touto klasikou, ktorá si získa srdcia všetkých, a vychutnajte si spoločné chvíle pri teplom, chrumkavom dezerte.

Nezabudni sledovať aj môj blog, kde sa dozvieš ďalšie skvelé recepty, tipy a triky na pečenie a zdobenie medovníkov.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

error: Obsah je chránený !!