Váš košík je momentálne prázdny!
Jablká v župane: Jednoduchý dezert, ktorý vždy očarí
Jablká v župane sú dokonalým spojením tradičného dezertu a modernej jednoduchosti. Tento klasický recept prináša vôňu domova – šťavnaté jablká pečené v jemnom lístkovom ceste, s medovým závojom, škoricou a chrumkavými orechmi. Každé sústo je lahodným spojením sladkosti, korenistej arómy a krehkého cesta. Ak hľadáš dezert, ktorý je rýchly, jednoduchý a zároveň pôsobí ako kulinársky skvost, jablká v župane sú tým pravým.
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia: 30 minút

Ingrediencie (4 porcie):
- • 4 celé väčšie jablká
- • 1ks lístkové cesto
- • 1 PL medu
- • 4 ČL mletých orechov
- • škorica (škoricový cukor)
- • práškový cukor
Postup:
Umytým jablkám odrež vrchnú časť ako je stopka a opatrne vyber vnútro. Rob to veľmi opatrne, jablká sú krehké a ľahko sa zlomia alebo prasknú. Použi čajovú lyžičku alebo malú naberačku na zmrzlinu. Okraj nechaj hrubší, aby jablko neprasklo. Vyhoď len časť s jadierkami, dužinu budeš potrebovať.

Rozvaľkaj si lístkové cesto na hrúbku pár milimetrov. V tomto recepte používam mrazené lístkové cesto rozdelené na kúsky, len ich rovno rozvaľkám. Jablko polož do stredu a smerom od neho k okraju rozrež cesto na plátky široké 5-6 cm. Postupne takto do cesta zabaľ všetky jablká.

Dužinu z jabĺk opeč na panvici, pridaj med a škoricový cukor (tu môžeš pridať aj napríklad orechy, hrozienka alebo všetko čo uznáš za vhodné).

Takto opečené vnútro vlož znovu do jabĺk, môžeš ešte posypať mletými orechmi. Lístkové cesto potri rozmiešaným vajíčkom.

Takto pripravené jabĺčka daj zapiecť na 30 minút na 200°C. Po vybratí z rúry posyp práškovým cukrom, pekne sa Ti na nich roztopí. Pre ešte lepšiu chuť ich posyp už na tanieri, keď trochu vychladnú.

Nech už pripravuješ tento dezert na slávnostnú príležitosť alebo ako rýchlu pochúťku pre rodinu, jablká v župane nikdy nesklamú. Vôňa pečeného cesta, medu a škorice naplní domov príjemnou atmosférou a dodá pocit pohody. Prekvap svojich blízkych touto klasikou, ktorá si získa srdcia všetkých, a vychutnajte si spoločné chvíle pri teplom, chrumkavom dezerte.
Nezabudni sledovať aj môj blog, kde sa dozvieš ďalšie skvelé recepty, tipy a triky na pečenie a zdobenie medovníkov.
Pridaj komentár