Krémové hokkaido rizoto s opečenou slaninkou

Hokkaido tekvica je kráľovnou jesene, no nielen na krémové polievky! V tomto recepte si ukážeme, ako z nej pripraviť luxusné krémové rizoto, ktoré je lahodne dochutené opečenou slaninkou. Krémové hokkaido rizoto s opečenou slaninkou je jednoduchý, no zároveň elegantný pokrm, ktorý si zamilujú milovníci sezónnych chutí a talianskej kuchyne. Ideálne na večeru alebo špeciálnu príležitosť. Aj keď sa mnoho ľudí obáva urobiť si doma dobré krémové rizoto, uvidíš, že sa niet čoho báť.

  • Čas prípravy: 30 minút
krémové hokkaido rizoto s opečenou  slaninkou a parmezánom

Ingrediencie (2 porcie):

  • • 1/2 malej hokkaido
  • • 1 menšia červená cibuľa
  • • 150g ryže (carnaroli alebo arborio)
  • • 50g slaninky
  • • 1dcl bieleho suchého vína
  • • 80g parmezánu
  • • 50g masla
  • • čerstvý tymian
  • • soľ, čierne korenie

Postup:

Ako prvé rozkroj hokkaido na polovicu. Nožom orež lupku a vnútro vydlab lyžicou. Takto očistenú tekvicu pokrájaj na menšie kúsky a hoď na plech. Polej troškou olivového oleja, pridaj soľ a čierne korenie, pár vetvičiek tymianu na chuť a daj piecť na 10-15 minút na 200°C. Ak sa ti nechce babrať s rúrou, opeč si ju len nakrájanú na kocky na panvici.

Základ:

Zatiaľ si daj do menšieho hrnca s rúčkou opiecť slaninku. Kým sa opečie, pokrájaj si menšiu červenú cibuľku (kľudne použi aj šalotku, alebo bielu cibuľu ak chceš). Opečenú slaninku vyber a na výpeku daj opiecť cibuľku (ak je výpeku málo, pridaj olivový olej). Keď je cibuľka jemne opečená hoď do hrnca ryžu (osobne mám radšej carnaroli, pretože je chutnejšia, i keď sa trošku dlhšie varí, no mám pocit, že arborio je dostupnejšia). Ryžu opraž 3-4 minútky a podlej bielym vínom, pridaj soľ a čierne korenie. Keď sa alkohol odparí, podlej ryžu zeleninovým vývarom (stačí jedna naberačka). Ak ho nemáš, nič sa nedeje, tú hlavnú chuť urobí tekvica, takže pokojne podlej horúcou vodou.

Opečenú tekvicu rozdeľ na polovicu, jednu časť nakrájaj na kúsky, druhú rozmixuj s troškou vody. Rozmixovanú časť pridaj do hrnca, nech ryža natiahne do seba chuť tekvice. Pridaj vetvičku čerstvého tymianu. Takto by sa malo rizoto variť ešte aspoň 10 minút. Záleží to samozrejme akú ryžu máš, každá by mala mať na obale uvedenú maximálnu dobu varenia. Tu nikdy! neprekračuj. Osobne mi viac sedí rizoto tvrdšie, varím ho preto kratšie. Rizoto občas premiešaj, aby sa ti neprichytilo a ak je potrebné, podlej. Po 5 minútach pridaj nakrájané kúsky opečenej hokkaido (nezabudni nechať pár kúskov na ozdobu). Rizoto podlievaj tak, aby sa neprichytávalo, no aby sa varilo v tekutine. Občas ho ochutnaj, poprípade osoľ. No pamätaj, že aj parmezán, ktorý pridáš na koniec, je trošku slaný.

Krém:

Ak nemáš skúsenosti s konkrétnou ryžou, drž sa označenia na obale. 2 minútky pred uplynutím doby varenia, stiahni hrniec na bok. Pridaj nastrúhaný parmezán, maslo a hrniec na minútu prikry. Po minúte odkry a pomaly miešaj jedným smerom, kým nedostaneš krásnu krémovú konzistenciu.

Servíruj na plytký alebo do hlbokého taniera. Osobne preferujem hlboký, lepšie drží teplotu. Na tanieri ho ešte posyp parmezánom a ozdob zvyšnými kúskami hokkaidu, slaninkou a pre dokonalosť môžeš pridať hoblinky parmezánu a vetvičku čerstvého rozmarínu.

krémové hokkaido rizoto na tanieri

Krémové hokkaido rizoto s opečenou slaninkou je perfektným príkladom, ako prepojiť jesenné chute s talianskou klasikou. Uži si preto každé lahodné sústo. Tento recept nielenže poteší chuťové bunky, ale aj ozdobí stôl svojou sýto oranžovou farbou. Takže neváhaj a vyskúšaj ho ešte dnes!

Nezabudni sledovať aj môj blog, kde sa dozvieš ďalšie skvelé recepty, tipy a triky na pečenie a zdobenie medovníkov.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

error: Obsah je chránený !!