Váš košík je momentálne prázdny!
Medovníkové cesto – fotorecept
Pre veľký záujem o recept na sociálnych sieťach, som sa rozhodla vytiahnuť a uverejniť jednu časť z mojej pripravovanej knihe o medovníkoch. Pozrieme sa teda detailnejšie na môj recept na medovníkové cesto a to, ako ho pripravujem.
3. Príprava medovníkového cesta
Potrebný čas: niekoľko dní
Cesto na medovníky je základom pre prípravu lahodných a voňavých medovníkov. Môj recept je tradičný a jednoduchý, s dôrazom na správne suroviny a presné dodržanie postupu. Suroviny na prípravu medovníkového cesta však môžeme jemne prispôsobiť podľa dostupnosti a požiadaviek, no základné ingrediencie zostávajú rovnaké. Čas (niekoľko dní), potrebný na prípravu cesta na medovníky, samozrejme zahŕňa aj odležanie cesta. Na samotnú prípravu cesta si vyhraď cca polhodinu.
Ingrediencie:
- • 1000 g hladkej múky
- • 200 g práškového cukru
- • 80 g palmarinu
- • 2 ks kypriaceho prášku do perníka
- • 5 vajec
- • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
- • 8 polievkových lyžíc medu
Upozornenie
Múka absorbuje ostatné suroviny podľa svojej vlhkosti, preto začni s odvážením 750g múky a postupne pridávaj ďalšie suroviny. Pri miesení cesta pridávaj zvyšok múky podľa potreby. Celá dávka cesta nemusí vždy pohltiť všetkých 1000g múky. Cesto by malo byť jemné, mäkké a nemalo by sa lepiť. Ak pridáš priveľa múky, cesto stuhne a nebude sa dať dobre spracovať.
Postup:
Príprava suchých surovín
Na pracovnej doske (alebo môžete aj v miske) si postupne zmiešaj:
práškový cukor,

múku,

kypriaci prášok do perníka a sódu bikarbónu.

Tieto prísady dobre premiešaj, aby sa rovnomerne rozptýlili (toto je veľmi podstatné!).

Druhá fáza
Do zmiešaných surovín pridaj:
kúsky palmarinu,

vajíčka

a med. Nezabudni, med musí byť v tekutom stave, nesmie byt kryštalizovaný. Ak časom skryštalizoval, je potrebné ho roztopiť a nechať vychladnúť.

Spojenie cesta
Postupne pomaly zmiešavaj rukami všetky suroviny.

Cesto môžeš hniesť ručne alebo použiť mixér s hákmi na cesto. Ja vždy každé jedno cesto miesim rukami.


Ak je cesto príliš lepkavé, môžeš pridať trochu múky, ale dávaj pozor, aby nebolo príliš tvrdé. Medovníkové cesto je potrebné vypracovať do takéhoto stavu.

- Chladenie
Hotové cesto zabaľ do potravinovej fólie a nechaj odpočívať v chladničke aspoň 48 hodín, ideálne až niekoľko dní (cesto môže zostať v chladničke pokojne aj 5-7 dní). Tým sa suroviny lepšie spoja a cesto na medovníky bude jednoduchšie na tvarovanie a krásne rovnomerne sa v ňom prepoja všetky chute.

Ak chceš vedieť viac o pečení medovníkov, zdobení a pokročilých technikách, nezabudni sledovať môj blog a sociálne siete, kde sa dozvieš ďalšie skvelé tipy a triky na zdobenie či netradičné recepty. Všetky moje skúsenosti, tipy a triky na pečenie a zdobenie medovníkov tiež nájdete v mojej novej knihe Medovníky: Umenie tradičného pečenia a zdobenia.
Pridaj komentár