Váš košík je momentálne prázdny!
Jablková štrúdľa – rýchly dezert ku káve
Kto by odolal voňavej štrúdli? Jablková štrúdľa je klasický dezert, ktorý sa objavuje v kuchyniach naprieč Európou, je synonymom pohody a tepla domova. Štrúdľa, či už plnená jablkami, tvarohom alebo makom, je ideálnou voľbou na sladkú chvíľu k šálke kávy. Prečo si tento jednoduchý recept nevyskúšať práve dnes? Nielenže je rýchly, ale poteší aj začínajúcich cukrárov a všetkých, ktorí hľadajú niečo nenáročné a chutné. Príprava Ti nezaberie ani 15 minút.
Čas prípravy: 15 minút

Ingrediencie:
- • lístkové cesto – 275g (jedno balenie hotového cesta)
- • 3-4 stredne veľké postrúhané jablká
- • 2-3 polievkové lyžice mletých orechov
- • za hrsť hrozienok
- • 50 g kryštálového cukru
- • čajovú lyžicu škorice
- • práškového cukru na posypanie na záver
Postup:
Príprava cesta: Cesto rozbaľ a roztiahni na plech. Ak použiješ také, ktoré v balení nemá papier na pečenie, nezabudni ho dať na plech. (Najrýchlejšie to máš s hotovým lístkovým cestom, ja ho kupujem v kauflande. Môžeš použiť aj mrazené, ak ho máš doma a nechce sa Ti do obchodu, len budeš čakať na rozmrazenie.)

Plnka: Do stredu cesta postupne poukladaj mleté orechy, jablká (jemne ich môžeš vyžmýkať, aby Ti veľmi nezmočili cesto) a hrozienka. Zasyp cukrom (podľa toho aké sladké máš jablká) a škoricou. V podstate tam môžeš dať, čo len chceš (mandle, mak, tvaroh, atď.)

Zatváranie: Cesto pokrájaj radielkom od plnky smerom k okraju tak, aby sa Ti vytvorili pásy široké 2-3cm (záleží aké hrubé kúsky chceš potom krájať).

Koniec štrúdle poriadne zatvor, aby plnka počas pečenia nevyšla zo štrúdle na plech.

Postupne striedavo prekladaj jednotlivé pásy a zatvor celú plnku.

Takto zatvorenú štrúdľu daj piecť na 200°C na cca 20minút (kontroluj opticky, každé cesto môže byť trošku iné).

Po vybratí z rúry, ju nechaj chvíľku vychladnúť a ešte pokiaľ je teplá, posyp práškovým cukrom. Ten sa na ňu chutne prichytí. Ešte teplá sa môže krájať. Ideálne ak si ju pred konzumovaním posypeš cukrom ešte raz, bude ešte lepšia.
Štrúdľa sa môže stať tvojim obľúbeným dezertom na dni, keď túžiš po niečom sladkom, domácom a hlavne rýchlom. Nezáleží na tom, či si skúsený pekár alebo sa práve začínaš zaujímať o pečenie – tento recept Ti zaručí úspech. Stačí pár jednoduchých krokov a vôňa domácej štrúdle naplní celý dom. Prajem Ti dobrú chuť!
Nezabudni sledovať môj blog, kde sa dozvieš ďalšie skvelé recepty, tipy a triky na pečenie a zdobenie medovníkov.
Pridaj komentár